RSS-linkki
Kokousasiat:http://publish.kuopio.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30
Kokoukset:
http://publish.kuopio.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30
Kaupunginvaltuusto
Pöytäkirja 13.12.2021/Pykälä 53
Edellinen asia | Seuraava asia | Kokousasia PDF-muodossa |
§ 53 | Asianro 12102/00.01.03.00/2021 |
Kokouksessa jätetty valtuustoaloite / Kotimaisista raaka-aineista valmistetun ruuan tarjoaminen kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa
Valtuustoaloite 13.12.2021
Elsi Katainen ja Keskustan Kuopion valtuustoryhmä
Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja turvallisinta sekä vastuullisesti tuotettua. Tuotamme Suomessa korkealuokkaisia raaka-aineita, jotka ovat monella mittarilla tarkasteltuna kestävämpiä ulkomaiseen tuotteeseen verrattuna ympäristön, ilmaston, hyvinvoinnin että yhteiskunnan sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Kotimaiset tuotteet ovat salmonellavapaita, tuotantoeläimiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi eikä kasvuhormoneja käytetä, kasteluvesi on puhdasta ja tuotanto laajasti korkealaatuista sekä valvottua.
Esitämme, että Kuopio tarjoilee jatkossa kaupungin tilaisuuksissa vain kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Linjaus ulotetaan koskemaan kaikkia kaupungin järjestämiä kokouksia, seminaareja, työpajoja, vastaanotto- ja edustustilaisuuksia ja yleisötilaisuuksia. Tavoitteena on, että Kuopiossa luovutaan kokonaan ulkomaisten ruokaraaka-aineiden käyttämisestä. Kahvi, kaakao ja tee jätetään linjauksen ulkopuolelle.
Ruoka on arvo itsessään, eikä sitä pidä arvioida ainoastaan tarjoiltavan aterian hintalapun mukaan. Kotimaisten, mahdollisimman lähellä tuotettujen tuotteiden, myös luomutuotteiden, laaja ja monipuolinen käyttäminen on konkreettinen teko ympäristön, hyvinvoinnin ja koko elintarvikeketjun yrittäjien sekä työpaikkojen puolesta. Kotimaisen ruoan suosiminen vähentää osaltaan esimerkiksi liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja kustannuksia sekä vahvistaa aluetaloutta koko elintarvikeketjun osalta. Suomessa tuotettu ruoka on puhdasta, tuoretta, turvallista ja ruoan kulkuketju aina pellolta pöytään jäljitettävissä.
Päätös käyttää vain kotimaisia elintarvikkeita on vahva viesti myös tuottajillemme ja elintarvikeyrittäjillemme: alueellisten ja paikallisten tuotteiden käyttö on priorisoitava tarjoilujen suunnittelussa. Suomalaisen Työn liitto on laskenut (1), että jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin, niin kotimaisen tuotannon kysyntä kasvaisi 900 miljoonaa euroa vuositasolla ja verotulojen määrä puolestaan 300 miljoonaa euroa. Tämän vaikutus merkitsisi vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa Suomeen.
Kuopion periaatteena tulee olla kotimaisten ja lähituotteiden osuuden kasvattaminen mahdollisimman laajasti sen kaikilla tasoilla. Kun julkinen keittiömme sitoutuu käyttämään kotimaisia tuotteita yhä enemmän, vahvistuu kotimaisuusaste merkittävästi koko kaupungin ruokalautasella.
1. https://suomalainentyo.fi/2021/04/27/jokaisen-suomalaisen-10-euroa-enemman-kotimaisiin-valintoihin-tarkoittaa-lahes-300-miljoonaa-euroa-lisaa-verotuloja/
Päätös Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.
Edellinen asia | Seuraava asia | Kokousasia PDF-muodossa |